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Key Concepts for Early Retirees

What is a Bona Fide Separation from Service?

What is Normal Retirement Age?

An important aspect of CCCERA’s compliance with IRS regulations for tax qualified pension plans is 
adherence to rules in Code Section 401. IRS rulings require (among other regulations) that CCCERA 
may not distribute employer-provided benefits (pension payments) to members who take a service 
retirement before normal retirement age unless the member had a “bona fide” separation from 
service. (This rule does not apply to disability retirements.)

What Does This Mean to You?
If you are considering an “early” retirement (before your normal retirement age), you cannot have a 
prearrangement (either verbally or in writing) to return to work after retirement in your prior position, 
or any other position with your former CCCERA employer, and continue to receive pension benefit 
payments. Members retiring earlier than normal retirement age will be asked to sign an affidavit 
attesting to compliance with this regulation. A bona fide separation from service must be at least a 
continuous 90-day break in service from the member’s last date of employment before being 
reemployed by the same CCCERA employer. (Remember, this rule does not apply to members 
retiring at or after normal retirement age, or disability retirements at any age.)

Normal Retirement Age is a phrase that the 1937 Act (our benefit plan’s legal basis) doesn’t define. To 
comply with IRS guidelines, CCCERA developed, in conjunction with tax counsel, appropriate language 
and guidelines for applying this concept: 

	 “The Normal Retirement Age for a member who earns retirement service immediately before 		
	   retirement under a “3% at 50” retirement formula, is 50 years of age. The Normal Retirement		
	   Age for a member who earns retirement service immediately before retirement under 			 
	   a “2% at 55,” retirement formula, is 55 years of age.”

The above language is from a resolution effective July 1, 2007, which was made part of the Board of 
Retirement’s Regulations. The resolution coincides with our current retirement benefit formulas, 2% at 
55 for General members, and 3% at 50 for Safety members.

Within the same CCCERA Board resolution is a definition of Bona Fide Separation from Service. “A 
member who retires for service at an age younger than Normal Retirement Age . . . must have at least a 
continuous 90-day break in service from the date of the member’s last day of employment with his 
or her CCCERA employer prior to being reemployed by the same employer while retired.”

Considering Early Retirement? Check Your Options

. . . Article continues on Page 2



PRESORTED STANDARD
U.S. POSTAGE

PAID
OAKLAND, CA
PERMIT # 3729

OFFICE HOURS

CCCERA office hours are 
8 a.m.-12 p.m., 
12:30 p.m.-5:00 p.m., 
Monday through Friday.

After regular business
hours, voicemail is
available to take your
messages 24 hours a
day at:
925.646.5741.

Employees’ Retirement Association
1355 willow way  suite 221  concord  ca  94520

925.646.5741 fax: 925.646.5747

Retired members who do not comply with these conditions can return to work for their previous employer, 
but their retirement benefit will be discontinued and the break in service will be considered a leave of 
absence. (Members who retired early can return to work for a different CCCERA employer, but must 
follow the 1937 Act work limitations for retirees). 

Members who retire at or after normal retirement age are subject to the same employment rules previously 
in effect, with no requirement for a bona fide separation from service should they choose to return to work.

Important Points:
	
	 •If you have not reached normal retirement age (as defined on the first page), and 	 	
   	   you retire, you may not have a prior arrangement to return to work with your former 
	   employer.
	 •After retirement, if you choose to return to work with your former employer, there must 		
	    be a minimum 90 day break in service before your return. 
	 •Members who retire at or after normal retirement age are not affected by these 		
	    rules.
	 •Disability retirements at any age are not affected by these regulations.
	 •Members who retire early (prior to normal retirement age) will be asked to certify that 	 	
	   no prior arrangement has been made with their CCCERA employer to return to work.


